Richard Rijopleidingen
Logo Richard Rijopleidingen

Rijangst

Logo Richard Rijopleidingen

Rijangst

Dakbord Richard Rijopleidingen

"Rijangst is een irreële angst"

Rijangst is een angst voor iets dat er niet is, maar die wel heel ingrijpend is. Mensen met rijangst zijn vooral bang voor de dingen die er kunnen gebeuren, terwijl ze niet gebeuren.

Aan de andere kant, kun je natuurlijk ook een keer iets ergs meegemaakt hebben, zoals een ongeluk. Dat je dan bang bent om weer auto te rijden is heel begrijpelijk. Wij staan je bij om je angst zelf te overwinnen op je eigen tempo.

Rijangst... En hoe nu verder?

De mate van de rijangst varieert sterk. Soms treedt je rijangst alleen maar op in specifieke situaties, maar ook in situaties die zich maar zelden voordoen. Maar de rijangst kan ook zo heftig zijn, dat je weigert om nog de auto in te stappen.

Misschien ben je een van de vele miljoenen mensen in Nederland met een rijbewijs, maar het kan ook zijn dat je nog aan het lessen bent of nog moet beginnen. Stap je wel of niet de auto in? Als autorijden rijangst bij je oproept, dan laat je dat wel uit je hoofd.

Mensen zeggen wel eens dat je rijangst zelf kan overwinnen, maar sommige rij– of faalangst zit zo veel dieper dan alleen zenuwachtig worden op de snelweg. Rijangst overwinnen is niet eenvoudig, maar samen met een vakkundige en geduldige rij-instructeur ga je samen de weg op om het vertrouwen in jouw rijvaardigheid te herstellen.

De meeste mensen met rijangst gaan lastige verkeerssituaties uit de weg. Ze bedenken uitvluchten als: "Deze weg is sneller" of "Daar staat altijd file", misschien rijden ze zelfs een stuk om zodat ze de snelweg kunnen vermijden. Of ze gaan gewoon helemaal niet met de auto.

Dakbord Richard Rijopleidingen

Welke soorten rijangst zijn er?

Rijangst gaat vaak gepaard met lichamelijke reacties zoals gespannenheid, zweten, hartkloppingen. De meest voorkomende vorm is de combinatie van gebrek aan routine en faalangst, met vermijdingsgedrag tot gevolg.

Soorten rijangst zijn:

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op als je jezelf hierin herkent. We bespreken graag hoe we jou kunnen helpen.

Uiteraard zijn wij gecertificeerd en vertrouwd in het werken met mensen met faalangst, rijangst of andere fobieën die met autorijden gepaard zouden kunnen gaan.